Βαθμολογία

Έκανε το χρέος της

Με το δεξί μπήκε στο νέο έτος η ΑΕΛ και για το πρωτάθλημα της Super League μετά τη νίκη της με 3-0 κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης στο AEL FC ARENA το απόγευμα του Σαββάτου (12/1).

Οι «βυσσινί» έφτασαν έτσι τους 18 βαθμούς και ανέβηκαν και άλλο βαθμολογικά στη προσπάθεια να μην κινδυνέψει η ομάδα και εν συνεχεία να κοιτάξει και ψηλότερα και γιατί όχι και μια θέση που οδηγεί στην Ευρώπη.

Η ΑΕΛ μπήκε με το πόδι στο γκάζι από το πρώτο ημίχρονο απέναντι στον ουραγό της βαθμολογίας και μόλις από το 5' είχε πάρει προβάδισμα, έστω και αν το γκολ ήταν αυτογκόλ, εξάλλου μέσα στο ποδόσφαιρο είναι και αυτά. Ένα γκολ που έλυσε τα πόδια των παικτών του Τζιανλούκα Φέστα που είχαν πετύχει το στόχο τους.

Το γρήγορο 2-0 στην επανάληψη, ένα πολύ ωραίο γκολ με πολύ ωραία ατομική προσπάθεια του Μιλοσάβλιεβιτς και ασίστ πάρε-βάλε στο Νούνιτς, γκολ που προήλθε λίγο μετά την αποβολή του Στάθη για την «Ελαφρά Ταξιαρχία», έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της λαρισινής ομάδας η οποία έφτασε και σε τρίτο γκολ, έχοντας ευκαιρίες και για το 4-0.

Συμπερασματικά η ΑΕΛ έκανε το χρέος της θα μπορεί να πει κάποιος απέναντι στον ουσιαστικά καταδικασμένο σε υποβιβασμό στη Football League, Απόλλωνα. Και όντως έτσι είναι γιατί για την ΑΕΛ θα ήταν μεγάλο πλήγμα να μην κερδίσει αυτό τον αγώνα, ο οποίος πιστέψτε με δεν ήταν εύκολος, έγινε εύκολος με το γρήγορο 1-0 που έλυσε τα πόδια.

Κακά τα ψέματα σε τέτοια παιχνίδια όταν είσαι το φαβορί και απέναντι σου έχεις μια ομάδα που βρίσκεται με το ένα πόδι στην παρακάτω κατηγορία, πολύ εύκολα τα παιχνίδια αυτά μπορούν να στραβώσουν αν δεν προσέξεις, αν πάρεις αψήφιστα τον αντίπαλο και αν δεν πετύχεις ένα γρήγορο γκολ. Γιατί πολύ απλά σε κυριεύει το άγχος, έχεις και την πίεση από τον κόσμο, μιας και μιλάμε για ΑΕΛ και πολύ εύκολα μπορεί να γίνει η γκέλα.

Θυμηθείτε πολύ απλά την σεζόν 2009-2010 όταν η ΑΕΛ μάχονταν και πάλι για την παραμονή, βρισκόμενη μέσα στην τριάδα υποβιβασμού, έχοντας 24 βαθμούς ισόβαθμη με Λεβαδειακό ο οποίος είχε την ισοβαθμία, πάνω από Γιάννινα και Πανθρακικό ο οποίος είχε 9 πόντους και ήταν καταδικασμένος. Και όμως στα τέλη Φλεβάρη ο Πανθρακικός με δυο γκολ του Λέο Μπέλεκ άλωσε το Αλκαζάρ και με το τελικό 0-2 έκανε το ήδη δύσκολο έργο των «βυσσινί» για παραμονή ακόμα δυσκολότερο.

Μάλιστα αξέχαστη θα μείνει και η δήλωση του τότε αρχηγού της ΑΕΛ και νυν τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού Νίκου Νταμπίζα ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση και ότι πρέπει η ομάδα να βγει από τα σκ..., με τον αρχηγό να λέει τη γνωστή λέξη με τα αρχικά της γράμματα. Συν φυσικά οι διαμαρτυρίες που ακολούθησαν καθώς η ΑΕΛ παρέμεινε στην τριάδα υποβιβασμού και με δύσκολο πρόγραμμα να ακολουθεί με αγώνες εντός με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, εκτός με Πανιώνιο κλπ.

Για αυτό λοιπόν ας μην πάρουν αψήφιστα κάποιοι και να πουν ότι η ΑΕΛ πήρε απλά το εύκολο ματς. Καταρχάς εύκολο δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο, εξάλλου όλα τα ματς από το 0-0 ξεκινούν. Εύκολα γίνεται η γκέλα, λίγο αν δεν προσέξεις, λίγο να μην σου πάει το ματς και στην τελική ο Απόλλωνας και η κάθε ομάδα που βρίσκεται σε δυσχερή θέση δεν έχει να χάσει κάτι, παίζει απελευθερωμένα χωρίς άγχος. Και η αίσθηση που έχω είναι ότι ναι μεν θα πέσει ο Απόλλωνας (δεν ανακαλύπτω την Αμερική με αυτό), αλλά θυμηθείτε ότι θα κάνει ζημιές.

Το ματς αυτό πέρασε, ανήκει πλέον στο παρελθόν και η ΑΕΛ κοιτάζει μπροστά. Ακολουθεί ένα ακόμα εντός έδρας παιχνίδι με τον Άρη, ένα παιχνίδι στο οποίο οι δύο ομάδες θα συναντηθούν στον Κάμπο για πρώτη φορά μετά την σεζόν 2010-2011 και το 2-2 τότε. Σκορ που δεν βόλευε καμία από τις δύο ομάδες με την ΑΕΛ να παραμένει στην διακεκαυμένη ζώνη και τον Άρη μακριά από την πεντάδα που οδηγούσε στην Ευρώπη. Στόχοι που δεν επετεύχθησαν ούτε από τους Λαρισαίους, ούτε από τους Θεσσαλονικείς.

Και μιας και η αναφορά στην Ευρώπη για την ΑΕΛ ναι στόχος θα είναι και αυτός. Όμως βήμα - βήμα, παιχνίδι με παιχνίδι, να σωθεί η παρτίδα της παραμονής ΠΡΩΤΑ και εν συνεχεία μπορεί να κοιτάξει και αυτό. Φέτος μπορεί ακόμα και η 7η θέση να οδηγήσει σε ευρωπαϊκά μονοπάτια και αυτό διότι ο Παναθηναϊκός που είναι στην πεντάδα, αν παραμείνει εκεί δεν θα έχει δικαίωμα να αγωνιστεί γιατί είναι τιμωρημένος, απλώς θα σβήσει την ποινή τιμωρίας του. Εξάλλου με αναμονή περιμένουμε και την απόφαση της ΟΥΕΦΑ για την ΑΕΚ και το αν θα τιμωρηθεί η Ένωση με αποκλεισμό εξαιτίας των όσων συνέβησαν στο ματς με τον Άγιαξ στο Champions League.

Κλείνοντας και επιστρέφοντας στο ματς με τον Άρη για την ομάδα του Τζιανλούκα Φέστα θα είναι πολύ σημαντικό αν έρθει ένα τρίποντο στο ματς αυτό. Η λογική λέει ότι όταν έχεις δύο σερί εντός έδρας δύσκολα τα παίρνεις και τα δύο, όμως η ΑΕΛ είναι αποφασισμένη να πάει κόντρα σε αυτό και να πετύχει τη νίκη με τους «κιτρινόμαυρους». Αν με το καλό έρθει το τρίποντο οι Λαρισαίοι θα πάνε στους 21 βαθμούς και θα ταξιδέψουν για την Αθήνα με άλλον αέρα ενόψει των δύο δύσκολων αγώνων με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό που θα ακολουθήσουν το ματς με Άρη. Συν φυσικά τη δύσκολη ρεβάνς στη Τρίπολη για το κύπελλο κόντρα στον Άστέρα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ