Βαθμολογία

EURO 2024 Play-off: Γεωργία – Ελλάδα 4-2 πεν. (0-0 κ.α. & παράταση)

Η Εθνική μας ομάδα δεν θα ταξιδέψει στα γήπεδα της Γερμανίας για το EURO 2024, αφού μετά από μια αμφίρροπη μάχη στην Τιφλίδα, με σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα στην παράταση, η Γεωργία επικράτησε στα πέναλτι με 4-2.

Οι Γεωργιανοί θα βρεθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης, αφού (μετά από άκαρπο 90λεπτο και παράταση) ήταν πιο τυχεροί στην διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί, αστόχησαν ο Μπακασέτας (απέκρουσε ο Μαμαρντασβίλι) και ο Γιακουμάκης (άουτ) και παρά το άστοχο πέναλτι του Μικαουτάτζε (άουτ), η Γεωργία πέρασε με 4-2.

Ισορροπημένα και χωρίς ιδιαίτερες φάσεις κύλησε το πρώτο ημίχρονο για τις δύο ομάδες, με την Ελλάδα να έχει ελαφρά κατοχή με το μέρος της, αλλά να είναι διστακτική στην επίθεση, να μην πατάει πολύ την αντίπαλη περιοχή και να μην απειλεί με αξιώσεις. Ακίνδυνοι και οι Γεωργιανοί, που δεν δημιούργησαν προβλήματα απέναντι στην ελληνική άμυνα, με εξαίρεση μια εκτέλεση του Τσακβετάτζε στο 45’ που απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ ο Βλαχοδήμος.

Πιο αποφασισμένη να πατήσει περιοχή και να δημιουργήσει καταστάσεις μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική μας ομάδα. Ειδικά μετά το 60’, οι Γεωργιανοί οπισθοχώρησαν και οι παίκτες του Γκουστάβο Πογέτ ήλεγξαν απόλυτα το ματς και πίεσαν για το γκολ με οργανωμένες επιθέσεις, αλλά χωρίς κλασσική ευκαιρία.

Το ματς οδηγήθηκε μοιραία στην παράταση, όπου οι δύο ομάδες μπήκαν δυνατά και έψαξαν ένα γρήγορο γκολ που θα άλλαζε τα δεδομένα.

Ό,τι δεν δημιούργησε σε 100 λεπτά η Ελλάδα, το έκανε από το 100ο λεπτό ως το 103’ με τρεις κλασσικές ευκαιρίες! Αρχικά μια μακρινή «βολίδα» του Μπακασέτα που έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ ο Μαμαρντασβίλι, κεφαλιά του Μαυροπάνου στο δοκάρι από κόρνερ του Τσιμικά και δυνατό σουτ του Ρότα που έφυγε ελάχιστα άουτ!

Στο 105’ ήταν η σειρά των Γεωργιανών να απωλέσουν την καλύτερή τους ευκαιρία, με τον Μικαουτάτζε να γυρνάει στον Νταβιτασβίλι και τον Βλαχοδήμο να τον νικά εξ επαφής! Ο Έλληνας γκολκίπερ είπε «όχι» και στον Τσιταϊσβίλι που σούταρε δυνατά πέντε λεπτά αργότερα.

Το ματς οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι η οποία κύλησε ως εξής:

Κοτσορασβίλι 1-0
Μπακασέτας (απέκρουσε ο Μαμαρντασβίλι)
Νταβιτασβίλι 2-0
Μασούρας 2-1
Μικαουτάτζε – άουτ
Μπουχαλάκης 2-2
Ντβάλι 3-2
Γιακουμάκης – άουτ
Τσακβετάτζε 4-2

ΓΕΩΡΓΙΑ (Βίλι Σανιόλ): Μαμαρντασβίλι, Κβερκβέλια, Κάσια, Ντβάλι, Σενγκέλια (86’ Τσιταϊσβίλι), Κιτεϊσβίλι (104’ Κβεκβεσκίρι), Κοτσορασβίλι, Κακαμπάτζε, Τσακβετάτζε (104’ Νταβιτασβίλι), Ζιβζιβάντζε (74’ Μικαουτάτζε), Κβαρατσκέλια (109’ Κβιλιτάια).

ΕΛΛΑΔΑ (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ (60’ Ρότα), Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος (106’ Ρέτσος), Τσιμίκας, Κουρμπέλης (67’ Σιώπης), Μπακασέτας, Μάνταλος (98’ Μπουχαλάκης), Μασούρας, Πέλκας (60’ Κωνσταντέλιας), Ιωαννίδης (91’ Γιακουμάκης).

Διαιτητής: Μαρτσίνιακ
Βοηθοί: Σοκολνίτσκι-Λίστκεβιτς
4ος: Κρούζλιακ
VAR: Κβιατόφσκι-Φρανκόφσκι

ΠΗΓΗ