Βαθμολογία

Δεν άντεξε ο Μοχάμεντ Άλι

Η λοίμωξη του αναπνευστικού στάθηκε μοιραία για τον θρύλο του παγκόσμιου αθλητισμού Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου (4/6) σε νοσοκομείο του Φοίνιξ των ΗΠΑ σε ηλικία 74 ετών.

Ο γεννημένος ως Κάσιους Μαρσέλους Κλέι στις 17 Ιανουαρίου 1942, που όμως, στις 6 Μαρτίου 1964 άλλαξε το όνομα του ασπαζόμενος το Ισλάμ, εξελίχθηκε σε αθλητή-σύμβολο κατά των φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων!

Ο Μοχάμεντ Άλι υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους πυγμάχους όλων των εποχών με έντονη πολιτικοκοινωνική δραστηριότητα και εκρηκτικό χαρακτήρα στη διάρκεια των αγώνων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αρνήθηκε να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, με συνέπεια να του αφαιρεθούν προσωρινά οι τίτλοι του και να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης!

Χρυσός Ολυμπιονίκης το 1960 στη Ρώμη, παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών σε τρεις διαδοχικές περιόδους από το 1964 μέχρι το 1979, κατάφερε να κρατήσει τον τίτλο του 19 φορές και κατέχει το ρεκόρ των 56 νίκες με μόλις πέντε ήττες! Ο Μοχάμεντ Άλι αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981 και δύο χρόνια αργότερα διαγνώστηκε πως πάσχει από το σύνδρομο Πάρκινσον.

Μετέπειτα έλαβε πολυάριθμες διακρίσεις, όπως το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας» και το 2005 ιδρύθηκε προς τιμή του το «Κέντρο Μοχάμεντ Άλι». Επίσης άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996, ενώ κουβάλησε τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης του 2012 στο Λονδίνο, παρά τα προβλήματα της υγείας του. Στην προσωπική του ζωή, έκανε τέσσερις γάμους και έγινε πατέρας εννέα φορές!