Βαθμολογία

Ο Τάσος Κουρούτσαλης στο Athleticlarissa

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ στο συνεργάτη του Athleticlarissa Γιώργο Μπαμπάλη

Δυνατότητα για κατάθεση απόψεων και σκέψεων γύρω από το χώρο του ποδοσφαίρου και παρουσίαση αυτών στο ευρύ κοινό μέσω των ΜΜΕ, πρέπει αναμφίβολα να δίδεται εκτός από αυτούς που έχουν άμεση σχέση και συμμετέχουν στη διαμόρφωση των εξελίξεων γύρω από το ποδόσφαιρο και σε  φιλάθλους, οι οποίοι σαφώς αποτελούν τους αιμοδότες του αθλήματος, καθώς επίσης και στους ανθρώπους εκείνους που υπηρέτησαν το ποδόσφαιρο σαν παίχτες, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες ή πρόσφεραν καθ’ οιονδήποτε τρόπο, συμβάλλοντας διά λόγων και έργων στην προβολή του βασιλιά των σπορ.

Δίδοντας βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες τους ελεύθερα έτσι όπως τις βίωσαν οι ίδιοι, αποτυπώνοντας ιδέες και σκέψεις χρήσιμες ενδεχομένως για την εξαγωγή ωφέλιμων συμπερασμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα, παραθέτουμε σαν αρχή τις παρακάτω απόψεις που εξέφρασε πρόσφατα υπό μορφή συζήτησης ο Τάσος Κουρούτσαλης στον συνεργάτη του Athleticlarissa Γιώργο Μπαμπάλη:

Ο Τάσος Κουρούτσαλης αγωνίσθηκε σαν ποδοσφαιριστής στη Δήμητρα Γιάννουλης, χρημάτισε αργότερα προπονητής των παιδικών τμημάτων της Δήμητρας και των Αμπελοκήπων, δούλεψε ακόμη σαν προπονητής στις αντρικές ομάδες της Δήμητρας Γιάννουλης, του Όλυμπου Λάρισας, των Αμπελοκήπων και της Αναγέννησης Μελίνας Μερκούρη καθώς επίσης συνεργάστηκε με τον Τάσο Μπεριτζά στην τεχνική ηγεσία του Αμπελωνιακού. Είναι λάτρης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, το οποίο υπηρέτησε ως παίχτης και προπονητής, έχοντας ακόμη διάθεση για προσφορά.

Το τοπικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, η κατάσταση και οι προοπτικές αυτού

«Τη φετινή περίοδο είδαμε να παίζεται πολύ καλό ποδόσφαιρο στα γήπεδα του νομού. Λόγω της κρίσης που διέρχεται η κοινωνία μας και η οποία έχει άμεση συνέπεια στην καθημερινότητα, επηρεάζοντας πολλές πτυχές της ζωής μας, εκτιμώ πως μέσα από αυτή την κρίση, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θα σημειώσει μεγάλη ζήτηση και θα τύχει καλύτερης θέσης από αυτή που μέχρι σήμερα έχει. Χαμήλωσε ήδη κατά πολύ το μπάτζετ των ομάδων και θα μειωθεί ακόμη περισσότερο καθώς θα προτιμούνται από τα σωματεία τοπικοί ως επί το πλείστον ποδοσφαιριστές με λιγότερα έξοδα και θα στραφούν οι παράγοντες (ίσως και από ανάγκη) στην αξιοποίηση των τμημάτων υποδομής, τα οποία θα αποτελέσουν πηγή ανεύρεσης ταλέντων. Υπάρχουν σωματεία που αξιοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τα τμήματα υποδομής τους, με ορατά αποτελέσματα. Παράδειγμα τέτοιων σωματείων αποτέλεσαν στο παρελθόν οι Αμπελόκηποι, η Πελασγιώτιδα και ο Τοξότης Λάρισας».

Δεν υπάρχουν ορατές διαφορές μεταξύ των ερασιτεχνικών κατηγοριών και η παρουσία ικανών και αξιόλογων παιχτών στα σωματεία συντελεί στο να παίζεται ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου κυρίως στις 2 μεγαλύτερες κατηγορίες του νομού (Α και Α1) 

«Στο τοπικό ποδόσφαιρο και κυρίως στην Α΄ και Α1 κατηγορία, κατά την περίοδο που διανύσαμε δεν παρατηρήσαμε  ορατές διαφορές μεταξύ τους όσον αφορά την ποιότητα που παρουσίασαν οι ομάδες και τούτο οφείλεται στο ότι τα σωματεία ήταν στελεχωμένα με παίχτες εγνωσμένης αξίας, προερχόμενοι πολλοί από ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών. Αυτό το στοιχείο αποδεικνύει πέρα από όλα τ’ άλλα ότι ο νομάς Λάρισας αποτελεί ποδοσφαιρομάνα καθότι η πλειονότητα των παιχτών που αγωνίζονται στα τοπικά πρωταθλήματα προέρχονται από τη Λάρισα. Εκτός των ποδοσφαιριστών υπάρχουν και αρκετοί προπονητές που κουβαλούν γνώσεις και εμπειρίες από μεγαλύτερες κατηγορίες, εργάστηκαν δε πολύ μεθοδικά και υπεύθυνα σε ομάδες των τοπικών πρωταθλημάτων, συντελώντας και αυτοί στο ως άνω πολύ καλό επίπεδο».     

Τα τμήματα υποδομής των σωματείων πρέπει να αποτελέσουν  εφαλτήριο ανάδειξης ταλέντων και γενικά παιχτών που θα στελεχώσουν στη συνέχεια τόσο τις ερασιτεχνικές και κατ’ επέκταση τις επαγγελματικές ομάδες του νομού και πέραν αυτού

«Πρωταρχικό ρόλο για τις ακαδημίες παίζει η οργάνωση του κάθε σωματείου, η στελέχωση επίσης με καταρτισμένους για το αντικείμενο προπονητές, ακόμη βοηθάνε σε μεγάλο βαθμό οι γηπεδικές εγκαταστάσεις, που πρέπει να πληρούν κάποιες στοιχειώδεις και γιατί όχι μεγαλύτερης αξίας προϋποθέσεις σχετικά με τη συμμετοχή και την άθληση των μικρών παιδιών. Σημαντικός τέλος είναι ο ρόλος των  γονιών, οι οποίοι πρέπει να ωθούν τα παιδιά τους στην ενασχόληση με τον αθλητισμό, όχι κατ’ ανάγκη τον πρωταθλητισμό, να μην επιμένουν και να έχουν ως στόχο μόνο τις νίκες, δημιουργώντας άγχος και στρες στους μικρούς αθλητές. Οι γονείς πρέπει να αγαπάμε και να στηρίζουμε τα παιδιά μας με βάση αυτό που είναι και όχι αυτό που εμείς θα θέλαμε να είναι. Μέσα από το μεράκι και τη θέληση των παιδιών καθώς επίσης τη συστηματική δουλειά που πρέπει να γίνεται στις ακαδημίες, θα αναδειχθεί και το ταλέντο, όταν υπάρχει».

Οι παράγοντες των σωματείων και οι προπονητές οφείλουν να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα τμήματα υποδομής τόση όση και στις αντρικές ομάδες καθώς οι ηλικιακές αυτές κατηγορίες είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους

«Οι παράγοντες δεν δίνουν βαρύτητα σε νέους παίχτες, επιζητώντας άμεσα αποτελέσματα από ‘’έτοιμους’’ ποδοσφαιριστές και μη στοχεύοντας σε βάθος χρόνου ώστε να δημιουργήσουν τέτοιους. Δείχνουν να νοιάζονται περισσότερο για το παρόν παρά για το μέλλον, με συνέπεια να απομακρύνεται το ταλέντο από πολλά νέα παιδιά,  συμβάλλοντας σε αυτό και οι συγκυρίες που έχουν να κάνουν με την ηλικία, τις σπουδές, το εργασιακό μέλλον των παιδιών κ.α. Ωστόσο εκτιμώ πως θα στρέψουν (τα σωματεία) πλέον την προσοχή τους στα τμήματα υποδομής έστω και κατ’ ανάγκη. Όσον αφορά τους προπονητές, θεωρώ πως είναι αρκετά άξιοι, εργάζονται μεθοδικά (ο καθένας πάντα με τις δυνατότητές του), είναι καταρτισμένοι και πρώτιστο ρόλο  στη δουλειά τους αποτελεί το συναίσθημα, απόδειξη του ότι αγαπάνε το ποδόσφαιρο και δεν το βλέπουν καθαρά από επαγγελματική άποψη αλλά ως ένα συμπληρωματικό εισόδημα».

Η Λάρισα έχει ικανούς και άξιους διαιτητές, οι οποίοι δικαιούνται και πρέπει να σφυρίζουν στις επαγγελματικές κατηγορίες. Η διοργανώτρια αρχή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων (ΕΠΣΛ) θα πρέπει να κάνει πράξη πολλά από αυτά που υποσχέθηκε, για το καλό του τοπικού ποδοσφαίρου

«Η διαιτησία του νομού αποτελείται ως επί το πλείστον από εξαιρετικά και μορφωμένα παιδιά, νεαρής κυρίως ηλικίας που έχουν όρεξη για δουλειά και προσφορά στο χώρο. Ανάμεσα στους πιο έμπειρους, διακρίνει κανείς υψηλού επιπέδου διαιτητές που σίγουρα δικαιούνται να σφυρίζουν στις μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες και πιστεύω πως πολύ σύντομα θα γίνει πράξη αυτό, ικανοποιώντας τόσο τις δικές τους φιλοδοξίες και παράλληλα εκπροσωπώντας επάξια το νομό μας στο χώρο του εθνικού ποδοσφαίρου.

Για τη νέα διοίκηση της ΕΠΣΛ ελπίζω και εύχομαι στην τετράχρονη θητεία της να κάνει πράξη πολλά από αυτά που υποσχέθηκε, στοχεύοντας στην ανάταση και περεταίρω ανάδειξη του τοπικού ποδοσφαίρου».