Βαθμολογία

Τα καμπανάκια έγιναν… καμπάνες!


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ

Πριν από λίγα χρόνια μιλούσαμε για καμπανάκια που είχαν ξεκινήσει να… ηχούνε στους κόλπους του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Τώρα με βεβαιότητα μπορώ να πω πως τα καμπανάκια, έγιναν καμπάνες, επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και έχει φυσικά επηρεάσει και το λαοφιλέστερο άθλημα που είναι φυσικά το ποδόσφαιρο.

Οι κατακόρυφα μειωμένοι προϋπολογισμοί των ΠΑΕ, οι άδειες εξέδρες, το άσχημο θέαμα στα γήπεδα και ο καταποντισμός παραδοσιακών δυνάμεων, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αποτελούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που διαμορφώνουν την ζοφερή πραγματικότητα στα γήπεδα της χώρας μας, από την Σούπερ Λίγκα, μέχρι και τη νέα Γ’ Εθνική (;).

Τα τελευταία χρόνια δόθηκε η χαριστική βολή σε ένα χώρο που είχε ήδη χτυπηθεί σκληρά. Η βία, η έλλειψη παιδείας και υποδομών είναι φυσικά οι κυριότεροι λόγοι που οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως την ώρα κατά την οποία στα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα το ποδόσφαιρο αποτελεί μια ακμάζουσα βιομηχανία θεάματος, στην Ελλάδα φυτοζωεί.

Διαφωνώ κάθετα με τις αλλαγές που έγιναν φέτος στις εθνικές κατηγορίες της χώρας μας. Η Σούπερ Λίγκα αντί να μειώσει τις ομάδες, της αύξησε χωρίς να καταλάβει κανείς το λόγο που έγινε αυτό. Αρκετοί σύλλογοι (ειδικά ο Πανιώνιος και ο Άρης) έχουν φτάσει στο σημείο μηδέν και έχουν δει το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ που κάνουν λόγο ακόμα και για ποδοσφαιριστές που λιποθυμούν από ασιτία!

Για την δεύτερη κατηγορία της χώρας μας τα πράγματα είναι τραγικά! Όλοι νομίζω νοσταλγούμε την περασμένη Β’ Εθνική όπου ήταν αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα της χώρας μας. Φέτος, έχουν σκαρφιστεί την κορυφαία ανακάλυψη να δημιουργήσουν ένα τουρνουά δύο ομίλων, όπου ούτε ο πρώτος (!!!) δεν βγαίνει απευθείας (παγκόσμια πρωτοτυπία). Ομάδες από το… παράθυρο βρέθηκαν στην Β’ Εθνική (ο θεός να την κάνει) και παίκτες έχουν φτάσει στο σημείο να μην έχουν στα σπίτια τους ούτε ρεύμα και νερό!!!

Για την Γ’ εθνική, η μάλλον ερασιτεχνική κατηγορία τι να πω; Ένα πρωτάθλημα που είναι σαφώς κατώτερο και από την παλιά Δ’ Εθνική. Δημιουργήθηκε και κύπελλο γι΄ αυτή και μόνο την κατηγορία, όπου ο τρόπος που στήθηκε από την ΕΠΟ μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, με κορυφαίο αυτό που βιώνει αυτή τη στιγμή η ΑΕΛ με την γνωστή υπόθεση με την Κοζάνη!

Εν κατακλείδι η γνώμη μου είναι πως οι φετινές αλλαγές στις τρεις κορυφαίες κατηγορίες της χώρας μας δεν βοήθησαν σε καμία περίπτωση το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως μάλλον περισσότερο κακό το έκανε…