Βαθμολογία

Πόσα γεύματα πρέπει να τρώμε

Οι περισσότεροι ίσως έχουμε ακούσει να λένε ότι δεν πρέπει να τρώμε μόνο ένα ή δύο γεύματα την ημέρα, αλλά να κάνουμε συχνά και μικρά γεύματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς διαιτολόγους - διατροφολόγους το ιδανικό είναι να κάνουμε πέντε με έξι γεύματα την ημέρα και σίγουρα όχι λιγότερα από τέσσερα.

Αυτή η πρακτική βοηθά όχι μόνο στο να χάσουμε βάρος αν το επιθυμούμε, αλλά και στο να το διατηρήσουμε, στο πλαίσιο πάντα ενός γενικότερου υγιεινού τρόπου ζωής.

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και γενικά να έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιστεύουμε. Πόσα και ποια είναι τα γεύματα που πρέπει να κάνουμε την ημέρα.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε έξι γεύματα την ημέρα. Αυτά χρονικά θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ως εξής:

Πρωινό:

Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Το τρώμε το πρωί μόλις ξυπνήσουμε και πρέπει να είναι ένα πλήρες γεύμα πλούσιο σε ενέργεια για να μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε την μέρα μας.

Δεκατιανό:

Λέγεται έτσι γιατί θεωρητικά κάποιος που έφαγε το πρωινό του στις 7 μετά από ένα τρίωρο, δηλαδή κατά τις δέκα θα ψάχνει κάτι να τσιμπολογήσει.

Είναι ένα ελαφρύ γεύμα, αλλά απολύτως απαραίτητο για να μας κρατήσει μέχρι το μεσημεριανό και να μην πέσουμε με τα μούτρα.

Μεσημεριανό:

Αυτό είναι το κύριο γεύμα μας. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από κρέας, ψάρι και λαχανικά μέχρι όσπρια, λαδερά και ζυμαρικά.

Καλό είναι να συνοδεύεται με σαλάτα η οποία εκτός από θρεπτική είναι και απαραίτητη για να μας δημιουργήσει κορεσμό και να φάμε μικρότερη ποσότητα φαγητού.

Απογευματινό:

Είναι κάτι αντίστοιχο με το δεκατιανό. Ένα μικρό γεύμα όπως ένα γιαούρτι ή ένα φρούτο για να μας κρατήσει μέχρι το δείπνο.

Βραδινό:

Το βραδινό μας γεύμα καλό είναι να είναι ελαφρύ, αν και μπορεί να είναι το ίδιο ή παρόμοιο με το μεσημεριανό, αλλά σε μικρότερη ποσότητα.

Εναλλακτικά μια μεγάλη σαλάτα ή μια φρουτοσαλάτα με γιαούρτι ίσως είναι ότι χρειάζεται.

Προ ύπνου:

Πρόκειται για ένα παρεξηγημένο γεύμα, καθώς πολύς κόσμος θεωρεί λάθος να φάει πριν πέσει για ύπνο. Ωστόσο, κάποιος που έχει φάει νωρίς το βραδινό του είναι λάθος να πέσει για ύπνο με άδειο στομάχι. Ένα ποτήρι γάλα ή μια μικρή χούφτα καρύδια είναι ότι πρέπει.

Επομένως φροντίζετε να τηρείτε ευλαβικά το πρόγραμμα διατροφής σας για να διατηρείτε εκτός από τη σιλουέτα σας και την καλή υγεία του οργανισμού σας.

Πηγή