Βαθμολογία

Το «άτι» του Τυρνάβου!

Και φυσικά μιλάμε για τον Νίκο Τσικούρα γνωστό ως «Τσίκι». Ο 24χρόνος που κάνει περήφανους όλους τους Τυρναβίτες με τις επιδόσεις και τα επιτεύγματά του.

Συνέντευξη στον Βασίλη Παπαχατζή

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο από την Ακαδημία Τυρνάβου σε ηλικία των 15 και αγωνιζόταν στην αριστερή πλευρά. Τον διέκρινε το πάθος που είχε για την νίκη και φυσικά η φυσική του κατάσταση. Όμως στα 21 του ξεκίνησε να τρέχει μεγάλες αποστάσεις και από τότε η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη. Τα επιτεύγματά του, πολλά. Τα πιο σημαντικά είναι: 2η θέση γενικής Μπιζάνιος δρόμος, 11,5χλμ σε 1000 συμμετέχοντες (Οκτ. 2013), Run Greece Καστοριάς 3η θέση γενική, 21,1χλμ με χρόνο 1:17:10 (Σεπ. 2014), Run Greece Λάρισας 1η θέση 10χλμ με χρόνο 34:10 (Μαρτ. 2014), 14ος στους 8.000 συμμετέχοντες στον Διεθνή νυχτερινό ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης με χρόνο 1:19:01 (Οκτ. 2013) και το πιό σημαντικό είναι η 8η θέση στους 43.000 συμμετέχοντες στον Αφεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με 2:41:34 (Νοεμ. 2015). Η Τελευταία διάκρισή του ήταν αυτή στον ημιμαραθώνιο Τυρνάβου - Λάρισας 21,1χλμ όπου έσπασε το ρεκόρ διαδρομής με χρόνο 1:13:40.Ακόμη έχει βραβευθεί από τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας του Τυρνάβου Τύρναβος 2005 διότι έχει αποτελέσει ποδοσφαιριστής της ομάδας.

-Ξεκίνησες να παίζεις ποδόσφαιρο και μετά ασχολήθηκες με τις μεγάλες αποστάσεις. Τι σε έκανε να αλλάξεις πλεύσεις;

Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο στην Ακαδημία Τυρνάβου και έχω παίξει και σε άλλες τοπικές ομάδες. Το τρέξιμο το ξεκίνησα σε μεταβατική περίοδο ποδοσφαίρου και το αγάπησα. Μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω να τρέξω νωρίς σε έναν τέτοιο αγώνα στην Καρδίτσα και μετά από αυτό ο Γ.Σ Τυρνάβου μου έκανε πρόταση και εγκατέλειψα το ποδόσφαιρο για να ασχοληθώ με τις μεγάλες αποστάσεις.

-Από όλες τις διακρίσεις σου πια ήταν η πιο σημαντική για εσένα;

Η πιο σημαντική ήταν αυτή του αφεντικού μαραθωνίου Αθήνας (42χλμ κ 195μ) όπου κατέλαβα την 13η θέση γενικής και την 8η στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κάτω των 34 ετών. Πέτυχα μια πολύ μεγάλη επίδοση στην πιο δύσκολη διαδρομή μαραθωνίου στον κόσμο με 30χλμ συνεχόμενης ανηφόρας. Δοκίμασα να τρέξω 3η φορά. Την πρώτη τραυματίστηκα, την 2η πέτυχα μια καλή επίδοση 2:59:58, και φέτος δικαιώθηκα διότι «διέλυσα» το ατομικό ρεκόρ 18λεπτά και 24 δευτερόλεπτα. Έριξα όλο το βάρος στην προετοιμασία για αυτόν τον αγώνα, για να πετύχω το στόχο μου. Διένυα περίπου 550-600 χλμ τον μήνα.

-Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις;

Ναι! Μετά την εγκατάλειψη μου στον μαραθώνιο Αθήνας. Αυτή η εγκατάλειψη με έριξε ψυχολογικά γιατί δοκίμαζα πρώτη φορά κάτι τέτοιο και θεώρησα πως δεν μπορώ να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις ενός τέτοιου μεγάλου αγώνα.

-Ποιοί σε βοήθησαν να αλλάξεις γνώμη;

Οι φίλοι μου που ήταν κοντά μου και με στήριξαν και ο τότε προπονητής μου κ. Καραΐσκος και τους ευχαριστώ.

-Ποιοί σε βοήθησαν να φτάσεις ως εδώ;

Ο πρώτος άνθρωπος που με βοήθησε ήταν ο κ. Καραΐσκος προπονητής του Γ.Σ.Τυρνάβου. Τώρα ο προπονητής μου Γιάννης Περήφανος, παλιός πρωταθλητής μαραθωνίου και ο Μανώλης Χάντζος, παλιός Βαλκανιονίκης 5 και 10 χλμ αλλά και η ομάδα που ανήκω, Γ.Σ Γλυφάδας.

-Πίστευες ποτέ ότι θα έφτανες ως εδώ;

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί που θα φτάσει. Η δουλεία σε πάει μπροστά και για αυτό από αγώνα σε αγώνα κοιτάω να βελτιωθώ και αυτό φαίνεται από αγώνα σε αγώνα που πετυχαίνω ατομικό ρεκόρ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κίνητρο ενός αθλητή. Να βελτιώνει τους χρόνους του.

-Πόσο ψηλά έχεις βάλει τον πήχη; Δεν βάζω ποτέ πήχη. Κοιτάω να βγαίνω δυνατός στην προετοιμασία ώστε να αποδίδω τα μέγιστα στον αγώνα. Το όνειρο κάθε αθλητή είναι να κερδίσει ένα Πανελλήνιο πρωτάθλημα ή να πιάσει το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

-Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Το μυστικό της επιτυχίας είναι ένα. Η προπόνηση και πάλι προπόνηση. Όταν κάνεις στοχευμένει προπόνηση εκεί είναι η επιτυχία. Να δεις το αποτέλεσμα στον αγώνα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο για έναν αθλητή μεγάλων αποστάσεων.

-Τι συμβουλή θα έδινες στον κόσμο;

Το τρέξιμο είναι η μεταφορά της ζωής, ότι δίνεις παίρνεις. Καλό θα είναι όλοι να ασχολούνται με τον αθλητισμό, όσο μπορεί ο κάθε ένας και πρέπει να αρχίσει ο κόσμος να βγαίνει από το σπίτι του. Στους μικρούς το εύκολο είναι να τα παρατήσεις ενώ το δύσκολο είναι να συνεχίσεις μετά από μία μεγάλη αποτυχία.

-Πες μας, ποιοί είναι οι αγωνιστική στόχοι;

Πρώτη αγωνιστική υποχρέωση για το 2016 είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου 10χλμ όπου θα γίνει στο Μαρκόπουλο Αττικής. Στόχος μου είναι μία θέση στην 5άδα.Αρχές Μαρτίου θα πάρω μέρος σε έναν ημιμαραθώνιο στα πλαίσια της προετοιμασίας για τον μεγαλύτερο στόχο που είναι στις 16 Απριλίου ο 29ος Μαραθώνας στο Βελιγράδι 42χλμ και 195μ.Εδώ στόχος μου είναι να βελτιώσω το ατομικό μου ρεκόρ.

-Τέλος τι θα ήθελες να ευχηθείς για τις γιορτές;

Θέλω να ευχηθώ ολόψυχα χρόνια πολλά, υγεία, ευτυχία και κάθε καλό σε όλους. Ακόμη θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Γιάννης Καντόνια και στην εταιρία του EXALCO Α.Ε που με στηρίζει και με βοηθά να ανταπεξέλθω τόσο στις προπονήσεις μου όσο και στις αγωνιστικές υποχρεώσεις μου.